Ondskap satt i system

Flyktningene, som kommer fra Syria, Afganistan, Pakistan, Irak og Iran, må bruke menneske-smuglere for å komme seg til Chios.

Flyktningen forteller at de blir tilbudt en “all-inclusive pakke” som inkluderer reise til Hellas i en cruisebåt (som de får se bilde av), klær og mat på Chios – og gode innkvarterings forhold under veis videre til deres bestemmelses sted.

Dette tilbudet er vær avhengig og de betaler 500 euro hvis det er dårlig vær, 1000 euro hvis det er greit vær og mellom 1500 og 2000 euro hvis det er fint vær.

Disse stakkars menneskene som har reist fra alt de eide, betaler luksuspris for en svært ubehagelig, utrygg og potensielt dødelig overfart (i en skrøpelig gummibåt) – en tur som europeere kan gjøre helt trygt i en skikkelig båt for 10 euro. Alt det andre de er blitt lovet, får de ikke (dersom ikke frivillige trår til og hjelper).

Flyktningene blir meget overrasket og redde når de kommer til den udugelige gummibåten og får flytevester som ikke virker særlig sikre. Da blir de ofte truet med kniv og skytevåpen – så de må bare komme seg uti båten…

Hvis det er dårlig vær i Cesme og bølgene er høye inn mot land tar menneskesmuglerne dem i egne båter ut forbi bølgene og hiver dem i vannet slik at de må komme seg opp i gummibåten selv. Etter det har de en skrøpelig gummibåt og en liten motor – og lysene i Chios – å navigere etter (og dette er ikke sjøfolk – og mange kan ikke svømme).

Noen menneskesmuglere tauer gummibåtene inn til tyrkisk side igjen etter avgang for så å kreve betaling på nytt!

En natt og morgen det kom 15 båter, møtte Afsane (som snakker flytende arabisk, farsi/persisk og fem andre språk) og jeg en gutt som hadde blitt mishandlet av menneskesmuglerne. De hadde helt kokende vann over armene hans. Vi måtte få tak i lege fordi sårene var så store og stygge, så vi ringte Isabella i Spanish Lifeguards, men hun var blitt syk så da kontaktet vi WAHA (Women and Health Alliance International) som også har lege. Han ble forbundet og fikk smertestillende.

Den skadete gutten kom om morgenen i halv seks tiden. Da hadde vi vært på vakt siden kl 23 og allerede tatt imot 9 båter (med 60 mennesker pr båt). Vi fulgte ham inn i registrerings-campen, Tabakika, fordi bussen som frakter flyktningene til Tabakika hadde gått mens han ble behandlet av lege. Vi måtte hjelpe ham gjennom registreringen fordi han virket så sløv. Vi fikk ham gjennom alt det formelle og først i køen der hvor alle blir registrert offisielt.

brannskader
Gutt med brannskader påført av menneskesmuglere

Jeg møtte ham dagen etter i Tabakika og da var han heldigvis ved friskt mot. Dagen etter dro vi til Souda for å sjekke om han hadde det bra. Han hadde ikke fått nytt skift siden Tabakika, og Afsane som er helsearbeider, tenkte hun kunne skifte bandasje. Det viste seg dessverre at vi ikke hadde alt utstyret som skulle til for å skifte på sårene, så vi kontaktet lege i campen. Det var litt merkelig at gutten med skader ikke hadde fått noen informasjon om at det fantes lege på Souda – og på døren til legen stod det bare forkortelsen til organisasjonen WAHA.

Vi møtte også en kurdisk familie fra Irak bestående av besteforeldre og to voksne barnebarn. Foreldrene til de to jentene var blitt halshugd av Taliban. Familien håpet inderlig på en fremtid i Europa…

kurdisk familie
Kurdisk familie med besteforeldre og barnebarn. Barnas foreldre er drept av  Taliban.

Det finnes så mye kynisme og ondskap rundt disse sårbare menneskene på flukt. Afsane og jeg skulle følge noen flyktninger på ferden til Athen. Da oppdaget vi at billetten deres var på en ferge som hadde gått kl to om natten den dagen de skulle ta fergen. Disse menneskene kan ikke forskjell på pm og am og dette brukes kynisk av en araber, som er ansatt av fergeselskapet, slik at flyktningene som er så uheldig å ikke forstå, må kjøpe ny billett fordi fergen er gått… Afsane konfronterte denne såkalte tolken om dette og vi har kontaktet flyktninghjelpen og også fergeselskapet for å få slutt på dette.

At andre mennesker kan utnytte disse menneskene som er så sårbare, er uforståelig. Jeg tenker det er godt de møter “Dråpene” på deres vei som er medmennesker og bare vil dem vel.

Jeg er stolt av å være en Dråpe i havet!

2 thoughts on “Ondskap satt i system”

  1. Kjempeflott innsats..først når en hører slike historier forstår en hva disse menneskene gjennomgår..

Comments are closed.